kijken naar jezelf

Voor iedereen die 'iets wil veranderen' in zijn/haar leven. En, om ergens iets te kunnen veranderen moet je op zijn minst kunnen zien waar je mee bezig bent. En, aangezien je iets wil veranderen aan jezelf, moet je kunnen kijken naar je eigen situatie, je eigen gewoonten, voorkeuren en dingen die niet door de keuring zijn geraakt... En, daar wringt het schoentje: wij zien onszelf eigenlijk niet. Er zijn natuurlijk spiegels, of schaduwen van onszelf, of filmpjes waar we zelf in voorkomen. In de spiegel zie je uiteraard je spiegelbeeld; als je lacht, lacht je spiegelbeeld terug, en zo. Alle emotie of beweging wordt exact teruggekaatst zoals je het zelf voelt, en daar blijft het bij. Bij schaduwen zie je nog veel minder. Filmen met een rol voor jezelf, over jezelf, is moeilijk, omdat je dan een rol speelt; een film over jezelf, opgenomen zonder dat je het goed beseft, is al wat confronterender, juist omdat het een beeld over jezelf geeft van uit het standpunt van de ander, terwijl je dingen doet met nog anderen. En daar komt de life coach van om de hoek kijken. Hij/zij geeft je informatie over jezelf door spiegeling en feedback, niet zoals een spiegel, maar van uit het standpunt van de ander en met de eigenheid van die ander.

Door de waarneming van het verschil tussen je eigen denken en voelen, en dat van iemand anders omtrent een bepaald onderwerp (dat je wil veranderen), krijg je informatie over je eigen standpunt én over op zijn minst één mogelijkheid om dat standpunt bij te sturen... en alzo komt er schot in de zaak.

Dus, iedereen die iets persoonlijks wil veranderen, heeft een life coach nodig.

Vrienden geven natuurlijk ook feedback, maar die willen je liever houden zoals je bent: juist daarom zijn het je vrienden geworden...