coach nodig?

Meestal spring je vlotjes over de golfjes op het water, en als je valt, is het niet eens diep, en als het diep zou blijken te zijn, dan is er altijd wel iemand in de buurt om je te helpen nietwaar... Soms ook is het behoorlijk veel moeilijker.

Bij stress en burn-out lijken alle golfjes plots stormachtige allures aan te nemen, en het water uitlopen is niet evident. Je kunt niet altijd zomaar van werk veranderen, of je gezin (familie) voor eventjes verlaten voor een deugddoende vakentie bijvoorbeeld. Je kunt best de situatie eventjes in kaart brengen, obstakels uit de weg ruimen en de druk waar mogelijk verminderen. Een en ander verwoorden binnen de life coaching relatie is daar bijzonder goed voor.

Bij stoppen met roken of willen afslanken worden de golven ook woelig, en 'iemand in de buurt om te helpen', vooral op emotioneel vlak, is geen overbodige luxe.

Bij het inslaan van een nieuwe weg in je leven, waar je dus nog nooit geweest bent en ook geen informatie terugvind op je GPS, is de aanwezigheid van een ervaren gids wel aangewezen. Die gids notabene, weet de weg natuurlijk ook niet, maar hij/zij is al dikwijls heelhuids uit zo'n situatie geraakt en heeft er veel van bijgeleerd.

Bij de verwerving van meer autonomie, los van je vertrouwde omgeving, is hulp van buitenaf evident: iedereen wil je graag houden zoals je bent omdat voor hen de situatie geheel naar wens verloopt met jou als vast onderdeel. Een behoorlijke dosis autonomie is nodig voor elke vorm van persoonlijke groei, en interessante evolutie in je relatie(s).

Bij het in kaart brengen van je huidige mogelijkheden en het formuleren van keuzes omtrent je doelstellingen, kun je best beroep doen op een externe waarnemer: die heeft een andere bril op en ziet kansen die jij zelf niet in de gaten hebt.

Bij je verlangen naar betere communicatie, assertiviteit, is het inschakelen van een life coach zoiets als beroep doen op een trainer die zélf je oefenpartner is. Hopelijk is het geen zacht gekookt ei...