ik loop verloren

Je zou zo graag kunnen zeggen: "Kijk, dat is nu écht mijn ding", maar het lukt niet. Je komt pas van school, en je vind je draai niet op de arbeidsmarkt: het is alsof je gemist bent van studierichting. Je werkt al jaren voor dezelfde baas, en het is alsof je een machine(onderdeel) bent geworden, helemaal computergestuurd, maar je verdient goed. Misschien ben je huisvrouw/-man, en kom je tot de vaststelling dat de wereld waarin je leeft bijzonder interessant is voor de kinderen, maar toch een beetje eng voor jou.

Met andere woorden, je loopt in cirkels rond, kijkt links en rechts of er geen andere mogelijkheden zijn, en je durft er met niemand over spreken omdat ze je zot zullen verklaren: "Je gaat dat toch niet allemaal op de helling zetten zeker?". Twijfel en schuldgevoel dus, en een knagend gevoel van onvrede.

Het komt meer voor dan je denkt, en er is een of andere doorbraak nodig om het op te lossen. Een life coach kan je helpen uitzoeken wat voor jou echt belangrijk is. Misschien heb je daar eigenlijk geen enkel benul van omdat je steeds kijkt naar dingen die bijzonder belangrijk zijn voor je familie, voor een of andere instantie uit je verleden. Je eigen verlangen, gevoelswereld, dromen, denkwereld, strookt niet noodzakelijk met hetgeen je zou moeten belangrijk vinden en altijd al belangrijk gevonden lijkt te hebben.

Het is als met de façade en de binnenkant van een huis: er kunnen behoorlijke verschillen bestaan tussen beiden wat betreft stijl en afwerking, om maar niet te spreken van de rest, allemaal voor het oog van de mensen. Als je een en ander in evenwicht wil brengen, de buitenkant in overeenstemming met het interieur, dan kan je de juiste beslissing(en) nemen, met als vermelding op de bijsluiter dat daar een bijzonder gevoel van voldaanheid uit voortvloeit. Voila.