ik ben bang

Mijn vader zei dikwijls: "Wie niet bang is, krijgt ook slagen". En ik verstond het niet zo goed. Ik had het gevoel dat hij wilde zeggen dat het niet uitmaakt of je bang bent of niet, dat je er toch maar best voor gaat in plaats van weg te lopen, of zoiets. Of, dat iedereen angstgevoelens heeft, hoe je het nu draait of keert, en dat het beter is om er te leren mee omgaan.

Voorbeeld: je bent bang voor het donker, bang om een mal figuur te slaan, bang om te falen, bang voor succes, bang voor wat mensen zullen denken, bang voor wat mensen zullen zeggen, bang om alleen te zijn, gezien te zijn, niet gezien te worden, bang om bang te zijn. Angst voor de angst is nog het ergst van al.

Een life coach geeft je de mogelijkheid je angsten onder ogen te zien, te formuleren als zijnde een gevoel dat je overvalt en dat je mag toelaten, en dat je uiteindelijk in veel gevallen kunt naast je neerleggen op voorwaarde dat je het een koekje geeft (even aandacht aan schenken en weten dat het gevoel niet strookt met het actuele gevaar...). Best wel een interessant onderwerp, omdat het zo dikwijls opduikt om roet in het eten te gooien, en ook omdat onderdrukte of genegeerde angst de neiging heeft om steeds maar groter te worden en je steeds meer tegenhoudt om 'er tegenaan te gaan'.