geen zelfvertrouwen

We hebben allemaal wel al iets meegemaakt dat lidtekens achterlaat op onze ziel, en sommigen blijven daar zodanig mee bezig dat ze er ongelukkig van worden. Gewoonlijk is het mogelijk om met lidtekens te leren leven en toch gelukkig te zijn...

Oude pijn loslaten is niet eenvoudig. Als je het wegmoffelt in een duister hoekje, er m.a.w. nooit meer naar kijkt, dan struikel je er op de meest onaangename momenten toch nog over. Het wegstoppen van pijn, verdriet, angst, kwaadheid, somberheid, ..., vergt veel energie en is uiteindelijk nutteloos, omdat bij de minste vonk de gevoelens weer in lichterlaaie staan.

De enige manier om er van af te geraken, is je lidtekens onder ogen zien, de pijn, ..., doorvoelen met de hulp van een professioneel begeleider, accepteren wat er is gebeurd en verdergaan in je eigen ontwikkeling.

Je kunt je zelfvertrouwen ook verliezen als je er steeds opnieuw niet in slaagt een droom waar te maken: je loopt altijd weer tegen dezelfde muur aan... Gewoonlijk is het voldoende enkele stapjes achteruit te doen om te zien dat er links en rechts nog heel veel plaats overblijft om er in een wijde boog omheen te gaan! En dan, eens je voorbij de muur bent, dan sta je perplex door al de mogelijkheden die je hebt maar nog nooit hebt waargenomen, laat staan uitgeprobeerd. Een life coach kan hier eveneens heel nuttig zijn om je weg te vinden in deze 'vreemde' omgeving.